Dezynsekcja to zabieg wykonywany w celu wyeliminowania owadów latających i biegających, ich jaj i larw. Metody umożliwiają skuteczną eliminację szkodników w rolnictwie i przetwórstwie spożywczym, w magazynach żywności, a czasem także w naszych domach. Gdy nasze mieszkanie zostanie opanowane przez pluskwy, mrówki lub karaluchy, konieczna jest dezynsekcja. Warszawa jest miastem, w którym możemy szukać profesjonalnej pomocy w zwalczaniu szkodników.
Metody dezynsekcji
Dezynsekcję przeprowadza się za pomocą środków fizycznych (para, ogień, gorące powietrze, promieniowanie UV), mechanicznych (łapanie, trzepanie, oczyszczanie), chemicznych (insektycydy) i biologicznych (zwalczanie szkodników innymi żywymi organizmami).
Metodę dezynfekcji stosuje się do zwalczania owadów takich jak karaluchy, pluskwy, mrówki, ćmy, muchy, osy, szerszenie i meszki, a także szkodników magazynowych (m.in.: ryjkowce, chrząszcze mączne, ćmy młyńskie, mączniki indyjskie i roztocza).
Jak przygotować się do dezynsekcji?
Aby wyeliminować z obiektu szkodliwe owady, należy udostępnić wszystkie pomieszczenia. Wszystkie luki konstrukcyjne muszą być wypełnione, aby zapobiec przedostawaniu się owadów do środka. Usuń resztki jedzenia, wyczyść podłogę i zapewnij dostęp do ścian i powierzchni, które mają być zdezynfekowane. Każda żywność powinna być osłonięta lub usunięta.
Sprzęt używany do produkcji musi być szczelnie przykryty folią i starannie oczyszczony po zakończonej obróbce. Na czas dezynsekcji pomieszczenia muszą być zamknięte. W obiekcie, w którym odbywa się dezynfekcja, nie mogą przebywać ludzie, zwierzęta i rośliny domowe.
W przypadku dezynsekcji wykonywanej metodą natryskiwania cieplnego należy uszczelnić wszystkie otwory wentylacyjne i wyłączyć instalację przeciwpożarową.
Po zakończeniu zabiegu dezynsekcji wszystkie pomieszczenia, których to dotyczy, należy dokładnie przewietrzyć. Wszystkie powierzchnie należy umyć wodą z dodatkiem detergentu. Martwe owady należy natychmiast usunąć.
Profilaktyka ochraniania żywności przed szkodnikami
W celu ograniczenia dostępu szkodników do pożywienia zaleca się:
- utrzymywać pomieszczenie w czystości,
- dbać o dokładne zabezpieczenie pomieszczeń przed owadami,
- przechowywać żywność w szczelnie zamkniętych pojemnikach,
- wyposażyć okna w siatki chroniące przed szkodnikami.
Choć wydaje nam się, że dbamy o higienę naszych mieszkań lub miejsc pracy, często przegrywamy walkę z natrętnymi szkodnikami. W tej sytuacji należy niezwłocznie zgłosić się do specjalistów.